Goed om te weten wat wij met geur doen

Onze waarnemingen zijn gebaseerd op horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Ook wel de 5 dimensies genoemd. Veel belevingen zijn in ons geheugen vastgelegd in meer dan 1 dimensie.

Geur is hierbij een vaak onderbewuste, maar zeer bepalende factor van herinnering en herkenning.

Door op een positieve manier van geurverspreiding gebruik te maken, kan een product of omgeving een extra dimensie en dus een betere identiteit krijgen. Tevens kunnen nieuwe herinneringen en positieve associaties gecreëerd worden.

Doordat geurbeleving altijd een combinatie van heden en verleden is, is onze naam RetroScent ontstaan.

RetroScent wil door middel van het ontwikkelen van bijzondere verspreidingssystemen en bijbehorende geuren, bijdragen aan een betere product en omgevingscommunicatie en zodoende het welbevinden van de mens.

Soorten geur

Geuren / aroma’s zijn op allerlei manieren in categorieën in te delen. RetroScent gebruikt geuren op commerciële basis. Zodoende hebben wij de keuze gemaakt onze geuren onder te verdelen in vier groepen. Sommige geuren kunnen in meerdere groepen voorkomen. De groepsindeling is slechts een indicator om de juiste geurkeuze per project te kunnen maken.

(A) Associatie (verwijzing & herkenning);

De meest voor de hand liggende categorie is de groep geuren die kunnen worden geassocieerd met allerlei zaken uit het dagelijkse leven en uit het verleden. Door gebruik te maken van “bekende” geuren ontstaat er een extra stuk beleving.

(B) Identificatie (van bedrijf, product of merk);

Alle merken/producten/bedrijfsruimtes etc. hebben een bepaalde vormgeving en/of doel(groep). Smaak en visuele aspecten worden optimaal ondersteund door geur met een vooraf bepaalde identiteit. Op deze manier kan een volledige waarneming en dus beleving van merk/product of bedrijf worden gecreëerd. Voor een identicatieve geur wordt vaak gebruik gemaakt van associatie in combinatie van een progressieve geur van hetgeen uitgestraald dient te worden. De corporate identity wordt met een op maat gemaakte geur en het juiste verspreidingssysteem optimaal ondersteund.

(C) Communicatie (beeld & geur)

Deze groep geuren kan worden ingezet ter ondersteuning van een beeld (bijvoorbeeld film of abri/postercampagne) en versterken zodoende de communicatie of boodschap.

(D) Decorative geuren (camouflage & sfeer)

….

Geur en parfum info

RetroScent geurcartridges bevatten 50-100% zuivere parfumoliën (tenzij uitdrukkelijk op de cartridge omschreven). Onze geuren bevatten dan ook 25% tot 100% meer geurbestanddelen dan elk willekeurige top-parfum uit de winkel.

Geur

Geur is een samenstelling van aërosollen, dat zijn kleine moleculaire deeltjes die verdampen uit een stof. Door middel van reukvermogen kan de geur geanalyseerd worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld voedsel en gevaren (denk aan vijanden) worden waargenomen zonder dat deze te zien zijn.

Aërosol

Een aërosol is een colloïde bestaande uit zeer kleine vaste dan wel vloeibare deeltjes die gesuspendeerd zijn in een gas.

Wolken en mist zijn voorbeelden van een aerosol dat bestaat uit zeer kleine druppeltjes water. Een voorbeeld van aerosol dat bestaat uit vaste deeltjes is rook.

Aërosolen hebben invloed op het aardse klimaat, enerzijds doordat ze invallende straling van de zon kunnen weerkaatsen, en anderzijds doordat ze invloed hebben op de eigenschappen van wolken.

Noot: de term aërosol wordt ook gebruikt in verband met een spuitbus.

Parfum

Parfum is een mengsel van diverse geurstoffen in een oplosmiddel. Bij de meest gangbare parfums is dat oplosmiddel alcohol maar parfums op basis van vettige stoffen zijn in opkomst. Daarnaast bevat parfum vaak een fixatiemiddel.

De geurstoffen zijn grofweg te verdelen in aromachemicaliën, etherische olie en andere geurende plantenextracten zoals tincturen, absolues, resinoïden en concretes.

Parfumtypes en eigenschappen:

  • Parfum of parfum extract: 20%-40% geurbestanddelen
  • Eau de parfum: 10-20% geurbestanddelen
  • Eau de toilette: 5-10% geurbestanddelen
  • Eau de cologne: 2-3% geurbestanddelen

Een mengsel bestaande uit 80 tot 95 % alcohol en verder water wordt gebruikt als oplosmiddel voor de geur bestanddelen. De alcohol verdampt vrij snel, maar de geur bestanddelen blijven op de huid achter en vervluchtigen in de uren na het opbrengen. Bij het aanbrengen van een parfum is het belangrijk niet direct te willen ruiken, je neus zal immers tijdelijk verdoofd worden door de nog verdampende oplosmiddelen.

Omdat sommige bestanddelen van een parfum snel vervluchtigen en andere bestanddelen lang op de huid blijven ruikt een parfum niet telkens hetzelfde, net opgebracht zijn andere geuren dominant dan na een paar uur.

Een klassiek opgebouwd parfum bestaat uit drie soorten “noten”: topnoten, hartnoten en basisnoten:

  • Topnoten zijn de geuren die in de eerste minuten na het opbrengen dominant zijn. Deze geuren zijn vooral belangrijk bij de verkoop van het parfum, na een minuut of tien zijn ze niet of nauwelijks meer te ruiken. Typische topnoten zijn citrus geuren.
  • Hartnoten zijn de geuren die opkomen nadat de topnoten grotendeels verdwenen zijn, zo’n tien minuten na het opbrengen. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten.
  • Basisnoten zijn de geuren die als laatste overblijven, nadat de hartnoten grotendeels vervluchtigd zijn. Dit is meestal één à twee uren na het opbrengen van het parfum. Basisnoten kunnen vele uren geur af blijven geven. Voorbeelden van basisnoten zijn houtsoorten zoals sandelhout en harsen zoals olibanum.
Geurbeleving geeft een bewezen resultaat
Retroscent - Verhoogde klanttevredenheid

Verhoogde klant tevredenheid

Retroscent - Omzetverhogend

Omzet verhogend

Retroscent - Geurbeleving

Optimale productbeleving

Geurbeleving verhoogt uw omzet!

Vul het formulier in en ontvang geheel vrijblijvend advies Over de mogelijkheden die RetroScent u kan bieden. Bovendien maakt u door het invullen kans op een proefplaatsing!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.